Rondreis Botswana

Bezoek Botswana met Going Africa Safaris

groepsreizen Botswana

Bezoek Botswana met Going Africa Safaris

4x4 Botswana selfdrive

Bezoek Botswana met Going Africa Safaris

wandelsafari Botswana

Bezoek Botswana met Going Africa Safaris

Botswana accommodatie

Bezoek Botswana met Going Africa Safaris

4×4 Botswana selfdrive.

4×4 Botswana selfdrive reizen zijn, voor de avontuurlijke reiziger met een goede mate van zelfredzaamheid, een unieke manier om Botswana te ontdekken.

Een 4×4 Botswana selfdrive spreekt vooral de mensen tot de verbeelding met een hogere mate van zelfredzaamheid en avontuur en die de vrijheid willen hebben om de dag helemaal zelf in te delen. Met name dus voor het avontuur om zelf, zonder gids, door de bush van Botswana te kunnen rijden en zonder andere toeristen om rekening mee te houden. Eigen baas dus.

Daarmee hebben we de meeste gehoorde voordelen voor selfdrive door Botswana ook wel gehad. Er kleven ook best wel wat nadelen, of in ieder geval wat afwegingen, aan een selfdrive in Botswana die u beslist vooraf moet weten. Veel aanbieders vergeten deze helaas vaak te vertellen wanneer ze een selfdrive  in Botswana aanbieden.

4×4 Botswana selfdrive –  snel anders dan verwacht.

 

Zelf rijden in Botswana is beslist wat anders dan zelf rijden in Zuid-Afrika of Namibië. Wilt u tijdens de selfdrive ook de parken van Botswana in, dan is 4×4 ervaring zeker aan te raden. Een aantal organisaties denkt daar te lichtzinnig over is onze mening.

Erg diep zand en water crossings zijn, mede afhankelijk van de periode waarin u reist, regelmatig te nemen hindernissen. Stel uzelf de vraag of uw (reis)partner of familie dit avontuur ook voor een langere periode aan willen gaan. Zonder 4×4 ervaring kunt u al snel in de problemen komen tijdens een selfdrive in Botswana. De goede stemming in de auto kan dan zomaar ineens omslaan wanneer u beiden niet helemaal achter de vorm van een selfdrive in Botswana staat omdat het net wat te avontuurlijk wordt. Ga er dus vanuit dat u ook echt samen het avontuur aan wilt gaan.

4×4 Botswana selfdrive – schades

Bedenk ook dat u door de omstandigheden ook gemakkelijk schade aan de auto kunt oplopen. Wees u er van bewust dat schades die te maken hebben met onderschatting van de omstandigheden niet gedekt worden door de (aanvullende) verzekering.
Een goede reden om met een verhuurbedrijf uit Maun of Kasane in Botswana zaken te doen. Deze zijn op de hoogte van de meest recente informatie in de parken en lopen samen met u, voor vertrek van de selfdrive reizen in Botswana, nog even de route op de kaart door met vermelding van de knelpunten die er op dat moment zijn.

Naast het avontuur en het niet willen reizen in een groep, is ook het financiële plaatje een doorslaggevende factor. Besef dat ook een kampeerplek op een public campsite in de parken al snel omstreeks de $ 50,00 per persoon per nacht kost.
Natuurlijk gaat het vaker goed en loopt iemand geen of een geringe schade op. Toch is er een behoorlijk risico op schade of een lekke band. Zelfoverschatting is daarbij dodelijk (spreekwoordelijk). Maar wanneer u een behoorlijke schade oploopt of wanneer u zichzelf niet kunt redden en er hulp van de autoverhuurder moet komen, dan is het prijsvoordeel om een selfdrive te boeken als snel verdwenen. Neem dit mee in uw overwegingen.

4×4 Botswana selfdrive – ervaring

Heeft u geen ervaring met 4×4 selfdrive Botswana, wees u ervan bewust dat u in de parken van Botswana vaak meer bezig bent met het zoeken van de juiste route door het (vaak) mulle zand, het ontwijken van de enorme gaten in de weg of de juiste plek om een watercrossing te nemen, dan met het goed kunne vinden van de wilde dieren. Voor dat laatste gaat u natuurlijk naar Botswana.
Aan avontuur dus zeker geen gebrek. Ook het vinden van de weg en het op tijd op de volgende locatie zijn is vaak lastig om in te schatten.

Een navigatiesyteem helpt hierbij enorm. Omstandigheden veranderen meerdere malen per jaar. Bovenstaande gaat natuurlijk ten koste van het spotten van dieren. U verliest immers, afhankelijk  van uw ervaring, veel tijd aan bovenstaande. Voordat u een selfdrive safari in Botswana boekt, zijn dit allemaal overwegingen die u zou moeten meenemen. We weten dat in een behoorlijk aantal gevallen de keuze dan toch gaat om de parken te bezoeken met een gids en een georganiseerde groepsreis. Dit kan naar wens altijd nog gecombineerd worden met een stuk zelf rijden.

Selfdrive reizen Botswana

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal behoorlijk   negatief. Dat is niet de bedoeling. Maar het is allemaal wel van belang om in uw overwegingen mee te nemen. Er zijn genoeg redenen om toch voor een  selfdrive door Botswana te kiezen. Daar willen we u beslist niet van af brengen. Maar we willen u wel waarschuwen om de omstandigheden niet te onderschatten. Ervaring leert dat er vaak van afstand vaak te lichtzinnig wordt gedacht. Ons eerste bezoek aan Botswana was in 1996. We hebben de ontwikkelingen, de diverse seizoen en de daaraan gerelateerde veranderende omstandigheden , na meer dan 25 bezoeken, leren kennen.

Besef ten alle tijden dat u midden in de bush bent. Een veel gemaakt fout is om tijdens de selfdrive in verlaten gebied (bijvoorbeeld omdat u vast zit) te ver van de auto weg te lopen. Jaarlijks gebeuren er hierdoor (dodelijke) ongevallen omdat men verdwaalt  of omdat een roofdier een gemakkeljke prooi ziet.

We adviseren u dan ook om zowel een navigatiesysteem en een satelliettelefoon mee te nemen wanneer u Central Kalahari, Moremi en Savuti  bezoekt. Huurt u een auto buiten Botswana, dan dient  u hiervoor extra te betalen.  Denk daarbij aan ongeveer € 15,00 per dag.
Boekt u via Going Africa Safaris een auto in Botswana via onze vaste verhuurder, dan zijn deze meteen bij de prijs van de auto inbegrepen.

Verder adviseren we u, vanwege de mogelijke watercrossings, om een auto te huren welke voorzien is van een snorkel. Over vrijheid gesproken, een snorkel geeft u meer vrijheid.

4x4 Botswana selfdrive

Een veel gemaakte opmerking is dat de huur van de auto in Botswana veel duurder is dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Namibie. Vaak worden dan appels met peren vergeleken. Huurt u bij de goedkopere auto  inclusief snorkel (buiten) Botswana ook het navigatiesysteem en de satelliettelefoon, dan liggen de prijzen weer bijelkaar. U bespaart dan, naast de kosten voor diesel en autohuur, een aantal onaantrekkelijke dagen over alleen maar asfaltwegen om in de noordelijk parken van Botswana te komen.

Verder is een eventueel noodzakelijke back-up bij autohuur in Botswana normaal gesproken binnen een dagdeel bij u. Bij autohuur uit het buitenland moet u meer denken aan 48 uur. Bedenk ook wat dat doet met u vervolgprogramma en de daaraan gekoppelde kosten.

4×4 Botswana selfdrive – 4×4 training

4×4 Botswana selfdrives zijn dus prachtig, maar je doet het niet zomaar en het vraagt een goede voorbereiding. Als eerste organisatie in Nederland heeft Going Africa Safaris jaren geleden al de mogelijkheid opgenomen om lokaal met een instructeur, voorafgaande aan uw avontuur in Botswana, een 4×4 training te organiseren. U ontvangt ter plekke een training waarin u leert om onder lokale omstadigheden een 4×4 te besturen. Verder is het ook niet onbelangrijk dat u uitleg krijgt over het veilig gebruiken van de meegeleverde recovery equipment. Deze equipement kan dan wel zijn inbegrepen, maar wanneer u deze niet goed weet te gebruiken, kan dat alleen maar gevaar opleveren. Deze training kan alleen geboekt worden wanneer de 4×4 auto ook in Botswana wordt gehuurd.

Voorbeelden van goed verzorgde selfdrive reizen met betrouwbare informatie en jonge 4×4 auto’s in Botswana.

Natuurlijk regelt Going Africa Safaris ook gratis de campsite reserveringen voor de 4×4 Botswana selfdrive reizen voor u. Dit alleen als pakket samen met de autohuur.